Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Μαύρο Δάσος


 Μαύρο Δάσος

ο δρόμος για Μαύρο δάσος
Το Μαύρο Δάσος εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του όρους Βόρας. Η πρόσβαση στο δάσος είναι δυνατή είτε ακολουθόντας τη διαδρομή που έχει ως αφετηρία το χωριό Όρμα είτε εκείνη που ξεκινά από το χωριό Μεγαπλάτανος, μέσω Σαρακηνών. Η πρώτη διαδρομή είναι η πιό σύντομη αλλά δύσκολα προσβάσιμη με συμβατικά οχήματα λόγω του χωματόδρομου που καλύπτει περίπου τη μισή απόσταση. Η δεύτερη επιλογή είναι πιό προσιτή στους επισκέπτες λόγω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου. 
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Αλέξανδρος επέλεξε ξυλεία από το Μαύρο Δάσος για να κατασκευάσει τις σάρισες, δόρατα μήκους 6 μέτρων, και να εξοπλίσει τη Μακεδονική Φάλαγγα.

Μπέλτσα από Ψηλά
Στο Μαύρο Δάσος η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή, τόσο που τα θεόρατα πεύκα και οι οξιές εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι το δάσος απέκτησε μια μοναδική και άγρια ομορφιά που το καθιστά επιβλητικό και μυστηριώδες. Την πλούσια χλωρίδα συπληρώνουν είδη δέντρων όπως η καστανιά, η βελανιδιά και το μέλιο, ένα φυλλοβόλο δέντρο που συναντάται και με την ονομασία φράξος και το τοπονύμιο γιάσιν. Η μεγάλη βιοποικιλότητα της περιοχής συντίθεται και από την πλούσια πανίδα. Για παράδειγμα το δάσος φιλοξενεί ζώα όπως η αλεπού, ο λυκος και η βίδρα ενώ το κυνήγι απαγορεύεται.

Το Μαύρο Δάσος έχει παραμείνει μία παρθένα περιοχή που έχει δεχθεί ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως τα μικρά καταφύγια του Δασαρχείου. Οι απότομες πλαγιές, οι γκρεμοί και ο ποταμός “Μπέλτσα” τονίζουν ακόμα περισσότερο τη σπάνια φυσική ομορφιά του ορεινού τοπίου. Μάλιστα, το ποτάμι που ονομάζεται αλλιώς και “Ασπροπόταμος” φτάνει μέχρι το Λουτράκι διασχίζοντας το χωριό Όρμα. Το δάσος εκπλήσσει τους φυσιολάτρεις και προσφέρετε για πεζοπορία, ορειβασία, κατασκήνωση, καταβάσεις του ποταμού με καγιάκ και ράφτινγκ και διαδρομές με τετρακίνητα οχήματα και off road μηχανές. Το καλοκαίρι ο ορειβατικός σύλλογος Αριδαίας οργανώνει πεζοπορείες και ορειβασία όπως και ορεινή ποδηλασία.