Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σπήλαια


Σπήλαια

Το “Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας” είναι το πρώτο σπηλαιοπάρκο της Ελλάδας και βρίσκεται στην περιοχή των Λουτρών Πόζαρ. Το 1990 ο σπηλαιολόγος Ι.Ιωάννου έδωσε την ονομασία αυτή στο σπηλαιοπάρκο που αποτελείται από σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάραθρο 50 μέτρων και πολλά σπηλαιοκαταφύγια.

Τα ευρήματα των ανασκαφών, όπως τα ακονισμένα και λειασμένα αντικείμενα, οι μυτερές αιχμές από πέτρα για τα βέλη και άλλα αντικείμενα, μαρτυρούν την παρουσία του πρωτόγονου ανθρώπου στα σπήλαια από τη Νεολιθική περίοδο και ίσως την Παλαιολιθική. Επίσης, οι παραστάσεις στους βράχους των σπηλιών που απεικονίζουν ζώα και ανθρώπινες μορφές αποδεικνύουν την ύπαρξη της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο των σπηλαίων κατά τη Μεσολιθική περίοδο.

Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι έρευνες συγκαταλέγονται ένας ανθρώπινος σκελετός και το απολιθωμένο τμήμα κρανίου (άνω γνάθος και αριστερός κυνόδοντας) της καφέ αρκούδας URSUS CT. ARCTOS ηλικίας 10.000 χρόνων. Οι σπηλιές και ιδιαίτερα η Αρκουδοσπηλιά, προσέφεραν ιδανικό περιβάλλον για την διαβίωση και την αναπαραγωγή των καφέ αρκούδων. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα από τα 15.000 περίπου ευρήματα και απολιθώματα προέρχονται από αυτές. Μάλιστα κάποια από τα οστά των αρκούδων χρονολογούνται μέχρι και 120.000 χρόνια πριν. Επίσης, ανακαλύφθηκαν και οστά που ανήκουν σε άλλα ζώα όπως λαιοπάρδαλη, λιοντάρι, αλεπού, ύαινα, ελάφι, άγριο βόδι, πλατόνι και αίγαγρος. Αξιοσημείωτη είναι και η εύρεση οστράκων βάσει των οποίων πιθανολογείται η ύπαρξη ναού νυμφών, καθώς επίσης και απολιθώματα κοραλιών γένους CYCLOSERIS.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει διεξάγει έρευνες και ανασκαφές λόγω του μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το σπηλαιοπάρκο. Επίσης, το Εργαστήριο Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. Έχει αναγνωρίσει πολλά από τα απολιθώματα ενώ με το πανεπιστήμιο συνεργάζεται και η Σπηλαιολογική Εταιρεία Καβάλας. 
Η εξερεύνηση των σπηλαίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε όλες τις σπηλιές. Το βάραθρο αποτέλεσε επισκέψιμο χώρο και ήταν ανοιχτό προς το κοινό για κάποιο χρονικό διάστημα. Ακόμα και σήμερα η πρόσβαση στο εσωτερικό των σπηλιών απαγορεύεται, ωστόσο, οι επισκέπτες των λουτρών μπορούν να ακολουθήσουν τα πλακόστρωτα μονοπάτια που ξεκινούν πάνω από το αναψυκτήριο δίπλα στη μεγάλη εξωτερική πισίνα, να χρησιμοποιήσουν τις ξύλινες γέφυρες και τα ορειβατικά μονοπάτια που θα τους οδηγήσουν στο σπηλαιοπάρκο.