Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν


Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν

Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν απέχει 37 χλμ από το Λουτράκι Αριδαίας και βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο συγκριτικά με τα υπόλοιπα κέντρα στην Ελλάδα. Λειτούργησε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1994 και επίσημα ένα χρόνο αργότερα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του κέντρου εκτείνονται από τα 2.018 μ. Έως τα 2480 μ. Οι 14 συνολικά πίστες του διαθέτουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας και χαρακτηρίζονται από μεγάλο πλάτος και μήκος ενώ παράλληλα είναι γνωστές και για τις ήπιες κλίσεις τους. Το χιονοδρομικό κέντρο δέχεται επισκέπτες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο, από τον Νοέμβριο έως και το Μάιο όχι μόνο λόγω της μεγάλης διάρκειας του χιονιού αλλά και της ποιότητάς του.

Το βουνό που φιλοξενεί το χιονοδρομικό κέντρο είναι το Όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν που είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα και διαχωρίσει τους νομούς Φλώρινας και Πέλλας. Δυτικά του Καϊμάκτσαλαν και ως προέκταση της ίδιας οροσειράς βρίσκονται τα βουνά Τζένα (2.182μ.) και Πίνοβο (2.156μ.). Το βουνό έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα αφού αποτελεί βιότοπο για τουλάχιστον 150 ομάδες φυτών και πολλά ζώα με κυρίαρχα είδη τη χερσαία χελώνα και αρπακτικά πουλιά. Όλα αυτά τα είδη συνυπάρχουν αρμονικά σε μικτά δάση κυρίως πεύκου και βελανιδιάς.

Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης για φυσιολάτρες, ορειβάτες και κυρίως χιονοδρόμους. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ποικίλες δραστηριότητες καθώς και να απολαύσουν τις υπηρεσίες του κέντρου. Το σαλέ διαθέτει το Snowbar motion, χωριτικότητας 250 ατόμων το οποίο επίσης περιλαμβάνει icebar με ξαπλώστρες χιονιού. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμα το εστιατόριο με μενού μεσογειακής κουζίνας, το Top bar που προσφέρει καταπληκτική θέα, το Snak bar και τέλος το Orange bar στον εξωτερικό χώρο του σαλέ. Επίσης, στο κέντρο υπάρχει σχολή εκμάθησης Ski και Snowboard με έμπειρους εκπαιδευτές και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται και οι εκδρομές με snowcat, η ενοικίαση snow mobile, οι διαδρομές 4x4, το motocross και καλοκαιρινά σπορ. Οι εκδρομές με snowcat έχουν ως προορισμό το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 2.524 μέτρων που είναι και η ψηλότερη κορυφή. Εκτός από την εκπληκτική θέα οι επισκέπτες μπορούν να δουν το μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου πολέμου και το οστεοφυλάκιο. 




web site : http://www.kaimaktsalan.gr/